Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Olej kokosowy w ponad 80 procentach składa się z nasyconych...
fot. DanaTentis/pixabay.com

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia? Na tych tłuszczach warto też grillować i piec. Podpowiadamy, na czym nie smażyć ryby, mięsa i warzyw

Olej kokosowy

Olej kokosowy w ponad 80 procentach składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, przez co ma nie tylko stałą konsystencję w temperaturze pokojowej, ale jest też wyjątkowo odporny na ogrzewanie.

Wytrzymuje temperaturę sięgającą 204 stopni Celsjusza, podczas gdy przy smażeniu na patelni sięga ona 120 stopni, a w głębokim tłuszczu – 180 stopni. Nie ma więc ograniczeń co do jego zastosowania w kuchni.

Ponieważ zawarte w tym oleju kwasy tłuszczowe mają krótsze cząsteczki niż te z mięsa, są łatwiej strawne i spożywane w rozsądnej ilości mogą wpływać korzystnie na metabolizm.

Najcenniejsze właściwości ma olej nierafinowany, ale charakteryzuje się dość wyrazistym zapachem. Wybór rafinowanego oleju kokosowego nie gwarantuje jednak, że będzie on neutralny w smaku.

Zobacz również

Egzamin ósmoklasisty 2024. Najważniejsze informacje. To musisz wiedzieć

NOWE
Egzamin ósmoklasisty 2024. Najważniejsze informacje. To musisz wiedzieć

Życie I LO Szczecinek ponad 40 lat temu. Niezwykła wystawa w muzeum [zdjęcia]

NOWE
Życie I LO Szczecinek ponad 40 lat temu. Niezwykła wystawa w muzeum [zdjęcia]

Polecamy

3 błędy, które popełniasz przy gotowaniu ryżu. Mogą kosztować cię zdrowie!

3 błędy, które popełniasz przy gotowaniu ryżu. Mogą kosztować cię zdrowie!

Alergen roku 2024. Uwaga, zagraża nie tylko alergikom!

Alergen roku 2024. Uwaga, zagraża nie tylko alergikom!

Nasyci brzuch, nacieszy oczy. Jej smak powala na kolana!

Nasyci brzuch, nacieszy oczy. Jej smak powala na kolana!