MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne...
fot. KamranAydinov/Freepik

Trujące warzywa w twojej kuchni. Nawet nie wiesz, że codziennie po nie sięgasz. Wśród nich szparagi, pietruszka i... ziemniaki!

Bakłażan

Bakłażan podobnie jak pomidor i ziemniak zawiera toksyczne dla ludzi glikoalkaloidy, w tym przypadku są to solamargina i solasonina. Ze względu na ich zawartość nie należy jeść go na surowo oraz spożywać jego zielonych części. Na szczęście w samym warzywie nie występują one w dużym stężeniu i mają stosunkowo bezpieczny poziom, a w czasie obróbki cieplnej spada on nawet o 37 proc.

Zobacz również

W końcu Trefl Sopot zagrał odważnie w Szczecinie

W końcu Trefl Sopot zagrał odważnie w Szczecinie

Moda przeplatana muzyką w Wodzisławiu Śl. Piękne kreacje, śliczne modelki

Moda przeplatana muzyką w Wodzisławiu Śl. Piękne kreacje, śliczne modelki

Polecamy

Najlepsze atrakcje Hamburga: 7 miejsc, które musisz odwiedzić przy okazji Euro 2024

Najlepsze atrakcje Hamburga: 7 miejsc, które musisz odwiedzić przy okazji Euro 2024

Brzmi groźnie, ale nie musi taka być. Czym jest artroskopia kolana, którą miał Milik

Brzmi groźnie, ale nie musi taka być. Czym jest artroskopia kolana, którą miał Milik

Wszyscy pytają, jak robię moją chrupiącą sałatkę z kalafiora. Mam swój sekret

Wszyscy pytają, jak robię moją chrupiącą sałatkę z kalafiora. Mam swój sekret