W skrócie
Dominika Wójciak ma wiele pomysłów na zagospodarowanie w kuchni wiosennych warzyw. Wśród nich jest młoda kapusta. Zwyciężczyni kulinarnego show stwierdziła we wstępie do przepisu, że w sezonie mogłaby jeść młodą kapustę od rana do wieczora. Na początek sięga po tradycyjny przepis na młodą kapustę z koprem i śmietanką, a potem puszcza wodze fantazji. Dominika Wójciak zdradziła, że najtrudniejszą częścią przepisu na młodą kapustę jest jej szybkie poszatkowania. Pozostałe czynności nie wymagają wiele pracy ani czasu. Zobacz przepis na duszoną młodą kapustę z makiem na białym winie.
Duszona młoda kapusta z białym winem i makiem – przepis na wiosnę
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 młoda biała kapusta lub kapusta włoska,
- 2 łyżki masła lub oleju rzepakowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki maku,
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego (możesz zastąpić sokiem z ½ cytryny),
- 100 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie),
- 1 pęczek koperku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- sól,
- świeżo mielony czarny pieprz.
Jak zrobić duszoną młodą kapustę?
Przygotowanie:
- Zewnętrzne liście kapusty wyrzuć. Kapustę umyj i poszatkuj lub pokrój na cienkie paski.
- W garnku z pokrywką rozgrzej masło lub olej na średnim ogniu.
- Dodaj posiekaną drobno cebulę i zeszklij ją.
- Dodaj czosnek starty trzonkiem noża z odrobiną soli na pastę oraz mak.
- Smaż jeszcze przez 2 minuty.
- Dodaj kapustę, posól ją, by szybciej zmiękła.
- Starannie wymieszaj i przykryj pokrywką.
- Po 10 minutach zdejmij pokrywkę, dodaj wino i przecier pomidorowy albo sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Podgrzewaj na wolnym ogniu jeszcze przez 10–15 minut, aż kapusta będzie miękka, a płyn niemal całkiem odparuje.
- Wtedy dodaj śmietankę.
- Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem, wmieszaj posiekane zioła.
Czytaj także przepis na gołąbki z młodej kapusty:
Sposób podania duszonej młodej kapusty
Dominika Wójciak zachęca, aby danie podawać od razu z kromką ulubionego chleba na zakwasie lub z młodymi gotowanymi ziemniakami posypanymi posiekanym koperkiem. Młodą duszoną kapustę można też zajadać z pszenno-razową bagietką. Danie świetnie smakuje także z niepaloną kaszą gryczaną.
„Warzywo. 100 sposobów na jarzynę” – przepisy z młodą kapustą
Laureatka programu „MasterChef” zaproponowała też przepisy na orientalną nutę. Miłośnicy kuchni azjatyckiej będą zachwyceni przepisem na kimchi z młodej kapusty z dodatkiem czosnku niedźwiedziego oraz zupą pho z kapustą i pieczarkami. Każdy z nich charakteryzuje się pikantnym smakiem i intensywnym aromatem.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Pascal.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?